Blog

Politici: focus op gemeenschappelijke doelen!

De gemeenteraad is het hoogste lokale bestuursorgaan. Dat geeft raadsleden zo op het eerste gezicht behoorlijk wat macht. En macht maakt een sociopaat van je, volgens gedragswetenschapper Ben Tiggelaar.

Macht

Narcisme en antisociaal gedrag komt relatief veel voor bij mensen die graag willen leiden. Invloedrijke ondernemers, corporatiedirecteuren en verenigingsbestuurders (al dan niet gelieerd aan politieke partijen) hebben vaak een flinke vinger in de lokale pap. Wat zegt dat over het bedrijven

Doen!

Twente is een streek met een heel eigen karakter. Dat geldt ook voor de steden Hengelo en Enschede. Hengelo, van oudsher metaalstad met goed betaalde, geschoolde metaalarbeiders, residerend in het statige tuindorp Het Lansink. Enschede, textielstad met zijn vervangbare, domme, slecht betaalde textielarbeiders, in de wijk voor de armen: Pathmos. Ideale ingrediënten om de Hengeler Weend nog generaties lang te laten waaien. Veel Hengeloërs gaan er nog steeds prat op.

Partijpolitiek is passé

In de loop der tijd zijn we elkaar uit het oog verloren. Politici, burgers, instanties en naties focussen zich niet meer op elkaar, maar op zichzelf. Het Dikke Ikke tiert welig. Partijpolitiek is een symptoom van deze egocentrische mantra. Dat moet dus anders, maar hoe?

Vorig jaar heb ik het genoegen gehad om de Akropolis te bezoeken. Je hebt er een fantastisch uitzicht over Athene, vernoemd naar Athena, godin van de