De Groene Visite

Gepubliceerd op 21 juni 2016

De Groene Visite

Regelmatig komen we bij Groener Hengelo mooie, inspirerende initiatieven tegen. De Groene Visite is zo’n voorbeeld. De Groene Visite zijn vrijwilligers die op bezoek gaan bij dementerende ouderen woonachtig in een zorginstelling. De vrijwilligers gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen een thematische natuurkoffer mee die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanjebolster of het ruiken van gedroogd gras worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. Inmiddels zijn er vrijwilligers actief in vijf regio’s; Oldenzaal, Almelo, Hardenberg, Zwolle, Steenwijk. De wens is om dit uit te breiden met de regio’s Hof van Twente en Zuidoost Twente en/of Deventer. Wellicht bent u binnenkort één van de nieuwe vrijwilligers van de Groene Visite!

Wat er van u wordt gevraagd:
– U heeft affiniteit met (dementerende) ouderen en hun belevingswereld.
– U bent geïnteresseerd in de natuur en vindt het leuk u hierin te verdiepen.
– U bent bereid een basistraining natuur, zorg en gesprektechnieken te volgen.
– Tijdsinvestering: in te delen naar eigen behoefte, variërend van 1 tot 4 keer per maand.
– Training: u volgt in totaal twee trainingen over natuur en dementie. U ontvangt hierbij een handboek met instructies en tips.

Bent u geïnteresseerd en woonachtig in de omgeving van Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente of Deventer? Klik op De Groene Visite vrijwilliger of neem contact op met:

Rienke Dekker
Belangen Organisaties Overijssel
r.vedders@belangenorganisatiesoverijssel.nl
074-2500155

Anne-Floor Zuurbier
Natuur en Milieu Overijssel
zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl
038-4250960

Wie heeft het groenste idee van Hengelo?!

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo de tweede editie van het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op donderdagavond 21 november 2019. Vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) zullen in Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs worden uitgereikt.

De prijsuitreiking bestaat uit drie onderdelen:

  • De uitreiking van een geldprijs van 500 euro en een wisselbokaal voor het groenste idee van Hengelo 2018
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame inwoner van Hengelo
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame ondernemer van Hengelo.
  • Winnaars ontvangen naast de bokaal een cadeaumand met duurzame producten.

Stuur je groene idee in!

Het prijswinnende groenste idee en de meest duurzame inwoner/ondernemer worden gekozen door een onafhankelijke (expert)jury op gebied van duurzaamheid. Inwoners van de gemeente Hengelo kunnen tussen 9 oktober en 11 november hun groenste idee insturen.
JA, IK DOE MEE!

Voor meer uitleg over het evenement en de inschrijving?
Meer informatie

Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo organiseren het Groenste idee om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.