De Groene Visite

Gepubliceerd op 21 juni 2016

De Groene Visite

Regelmatig komen we bij Groener Hengelo mooie, inspirerende initiatieven tegen. De Groene Visite is zo’n voorbeeld. De Groene Visite zijn vrijwilligers die op bezoek gaan bij dementerende ouderen woonachtig in een zorginstelling. De vrijwilligers gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen een thematische natuurkoffer mee die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanjebolster of het ruiken van gedroogd gras worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. Inmiddels zijn er vrijwilligers actief in vijf regio’s; Oldenzaal, Almelo, Hardenberg, Zwolle, Steenwijk. De wens is om dit uit te breiden met de regio’s Hof van Twente en Zuidoost Twente en/of Deventer. Wellicht bent u binnenkort één van de nieuwe vrijwilligers van de Groene Visite!

Wat er van u wordt gevraagd:
– U heeft affiniteit met (dementerende) ouderen en hun belevingswereld.
– U bent geïnteresseerd in de natuur en vindt het leuk u hierin te verdiepen.
– U bent bereid een basistraining natuur, zorg en gesprektechnieken te volgen.
– Tijdsinvestering: in te delen naar eigen behoefte, variërend van 1 tot 4 keer per maand.
– Training: u volgt in totaal twee trainingen over natuur en dementie. U ontvangt hierbij een handboek met instructies en tips.

Bent u geïnteresseerd en woonachtig in de omgeving van Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente of Deventer? Klik op De Groene Visite vrijwilliger of neem contact op met:

Rienke Dekker
Belangen Organisaties Overijssel
r.vedders@belangenorganisatiesoverijssel.nl
074-2500155

Anne-Floor Zuurbier
Natuur en Milieu Overijssel
zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl
038-4250960