Doen!

Gepubliceerd op 22 april 2016

Twente is een streek met een heel eigen karakter. Dat geldt ook voor de steden Hengelo en Enschede. Hengelo, van oudsher metaalstad met goed betaalde, geschoolde metaalarbeiders, residerend in het statige tuindorp Het Lansink. Enschede, textielstad met zijn vervangbare, domme, slecht betaalde textielarbeiders, in de wijk voor de armen: Pathmos. Ideale ingrediënten om de Hengeler Weend nog generaties lang te laten waaien. Veel Hengeloërs gaan er nog steeds prat op. Ik moet er niets van hebben. In Enschede staat de onwelriekende wind synoniem voor “gebakken lucht”. En dat is precies het probleem. Hengelo heeft ergens een afslag gemist en is te veel blijven hangen in het verleden. Ik heb het idee dat dit besef gelukkig, beetje bij beetje, naar boven komt drijven. Zo hoor ik steeds meer geluiden dat Hengelo zich niet meer moet willen spiegelen aan Enschede. Kijk naar het DNA van Hengelo, haal daar de sterke, positieve punten uit en leg daar de focus op. Maar bovenal: ga doen! Doen is het nieuwe praten zeg ik weleens voor de grap (met een serieuze ondertoon). En dat is het mooie, ik merk dat de windrichting in Hengelo is veranderd. Er komen steeds meer initiatieven die daadwerkelijk iets in gang zetten. Zo is er de start van de tweede editie van Win je Winkel en is het platform Hengelo Helemaal Stil? gestart met het initiatief ‘Stadsgesprek’ met als doel om tot concrete resultaten te komen ten behoeve van de stad.

Een ander actueel initiatief is Groene Kennispoort Twente (GKT). Enkele Wageningse studenten hebben onderzocht welke rol GKT binnen het thema duurzaamheid in Twente kan gaan spelen. Duurzaamheid is volgens hun een hot topic is binnen de regio. Dat laatste kan ik beamen, wel met de kanttekening dat er erg veel over duurzaamheid wordt gesproken, maar dat dit toch ook vooral een kwestie van doen is. En daar ontbreekt het in politiek Hengelo nogal eens aan. Het is voor mij de reden geweest om zelf actie te ondernemen, met als resultaat: een meldpunt voor duurzame initiatieven, www.groenerhengelo.nl. Heb je last van een regel die jouw duurzame initiatief in de weg staat of heb je een idee? Stuur dan een suggestie in op de website! Daar is tevens te lezen dat ik donderdag 21 april het meldpunt zal gaan presenteren in een Politiek Café over duurzaamheid. Geen ideeën maar wel veel vragen? Sinds kort zijn de wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente beschikbaar voor gratis advies.

Marc ten Barge

Deze blog is eerder gepubliceerd als column in Hart van Hengelo – 21 april 2016, uitgave van DWF Mediamakers

Wie heeft het groenste idee van Hengelo?!

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo de tweede editie van het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op donderdagavond 21 november 2019. Vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) zullen in Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs worden uitgereikt.

De prijsuitreiking bestaat uit drie onderdelen:

  • De uitreiking van een geldprijs van 500 euro en een wisselbokaal voor het groenste idee van Hengelo 2018
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame inwoner van Hengelo
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame ondernemer van Hengelo.
  • Winnaars ontvangen naast de bokaal een cadeaumand met duurzame producten.

Stuur je groene idee in!

Het prijswinnende groenste idee en de meest duurzame inwoner/ondernemer worden gekozen door een onafhankelijke (expert)jury op gebied van duurzaamheid. Inwoners van de gemeente Hengelo kunnen tussen 9 oktober en 11 november hun groenste idee insturen.
JA, IK DOE MEE!

Voor meer uitleg over het evenement en de inschrijving?
Meer informatie

Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo organiseren het Groenste idee om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.