Het groenste idee van Hengelo 2019

Het Groenste idee van Hengelo

Groen idee voor Hengelo? Doe mee aan onze prijsvraag!

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo de tweede editie van het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op donderdagavond 21 november 2019. Vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) zullen in Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs worden uitgereikt.

Hieronder vindt u het programma.

Programma Het Groenste idee van Hengelo – 21-11-2019

De prijsuitreiking bestaat uit drie onderdelen:

  • De uitreiking van een geldprijs van 500 euro en een wisselbokaal voor het groenste idee van Hengelo 2019
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame inwoner van Hengelo
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame ondernemer van Hengelo.

JA, ik doe mee!

Winnaars ontvangen naast de bokaal een cadeaumand met duurzame producten. Het prijswinnende groenste idee en de meest duurzame inwoner/ondernemer worden gekozen door een onafhankelijke (expert)jury op gebied van duurzaamheid. Inwoners van de gemeente Hengelo kunnen tussen 9 oktober en 11 november via het onderstaande button hun groenste idee insturen.

Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo organiseren het Groenste idee om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.

Doe je mee of wil je bij het evenement aanwezig zijn? Houd dan de avond van 21 november 2019 vrij!

Het idee dient uiterlijk 10 november 2019 via deze pagina binnen te zijn.

Om mee te dingen naar de titel Het groenste idee van Hengelo 2019 moet een inzending:

  • Niet uitsluitend een commercieel doel dienen.
  • Bijdragen aan de vergroening of verduurzaming van de gemeente Hengelo op gebied van biodiversiteit, ecologie, energie of op sociaal-maatschappelijk vlak.

De volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is het (groene) idee? Van wie is het idee? Wat is de impact op biodiversiteit, ecologie, energie of sociaal-maatschappelijk? Wie gaat het idee uitvoeren? Wat is de huidige status van het idee? Welke middelen zijn nodig om het idee te realiseren?

Overige toetsingscriteria zijn de mate van:

  • Creativiteit
  • Impact
  • Haalbaarheid

Wat is het prijzengeld?

De winnaar van het groenste idee ontvangt €500,- om zijn of haar idee te realiseren. Bijvoorbeeld door materialen te kopen of te laten ontwikkelen of door deskundige hulp in te huren.

Wie beoordeelt de inzendingen?

Voor de beoordeling van de ideeën is een deskundige jury samengesteld. Tijdens de bijeenkomst op 21 november 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geen inzending, maar wel betrokken zijn?

Wilt u bijdragen aan de doelstelling van onze stichting? Vraag ons naar de mogelijkheden! Nadere informatie is te vinden op www.groenerhengelo.nl. Volg ons ook op twitter of facebook.

Hieronder is een terugblik te zien van de eerste editie 2018!

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseerde Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op de dag van de Duurzaamheid, woensdagavond 10 oktober 2018. Vanaf 19.30 uur kwamen in de Storkzaal, locatie de Gieterij 200 van het ROC van Hengelo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en werden een drietal bokalen en een geldprijs uitgereikt.

Winnaars en runner-ups Het groenste idee

Groenste idee

Erwin Welberg en Debby Löwenthal hebben de prijs van 500 euro gewonnen naar aanleiding van hun winnende inzending voor het Groenste idee van Hengelo. Ze zullen het geldbedrag gaan gebruiken om hun lopend project, bio-moestuin, heemtuin en blotevoetenpad in combinatie met het geven van natuuronderwijs aan basisschoolleerlingen, verder uit te breiden door de aanschaf van een kas om de koude maanden te overbruggen. Annet Verlijsdonk, directeur van KBS de Schothorst, nam de prijs namens hun in ontvangst.

Annet Verlijsdonk neemt de prijs in ontvangst van Gerrit Maring

Duurzaamste inwoner

Vera Greutink is verkozen tot de duurzaamste inwoner van Hengelo. Zij past al 17 jaar lang permacultuur principes toe, geeft cursussen en schrijft artikelen om andere mensen op weg te helpen in de wereld van duurzaam tuinieren.

Vera Greutink ontvangt een Houten Hengeloërtje

Duurzaamste ondernemer

Pascal Huisintveld, eigenaar van De Nul en het Beekplein, is verkozen tot de duurzaamste ondernemer. Hij heeft, op creatieve en ondernemende wijze, Hengelo een stukje mooier gemaakt door een braakliggend stuk terrein in de binnenstad, het Beekplein, om te toveren tot een plek waar mensen met veel plezier samen komen en duurzaamheid in de bedrijfsvoering een belangrijke rol speelt. Het Beekplein is in zeer korte tijd een begrip voor veel mensen in Hengelo geworden. Brecht Reintsema nam namens het Beekplein-team de prijs in ontvangst.

Brecht Reintsema namens het Beekplein-team

De winnaars ontvingen allen een Houten Hengeloërtje en een pakket met duurzame lokale producten. Runner-ups voor het Groenste idee waren een groep PABO-studenten die ondermeer het plaatsen van insectenhotels en vogelkastjes op het schoolplein wilden koppelen aan educatie, en leerlingen van het Bataafs Lyceum die de negatieve gevolgen van vleesconsumptie willen bespreken gekoppeld aan het uitdelen van insectenkoekjes op school.

Stichting Groener Hengelo organiseerde het evenement Het groenste idee van Hengelo samen met de Groene Loper Hengelo op de Dag van de duurzaamheid in het ROC van Twente. De jury bestond uit Matthijs Nijboer; directeur Natuur en Milieu Overijssel, Maurice Beijk; Waardemaker Provincie Overijssel en Gerrit Maring; voorzitter Stichting Groener Hengelo. Op het evenement vertelde de Hengelose Slow Fashion designer Danya Weevers over de impact van de mode-industrie op het milieu en hoe je duurzaam kleding kunt produceren.

Stichting Groener Hengelo wil van het Groenste idee een jaarlijks terugkerend (gevarieerd) evenement maken om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.

Jaargang 2018 werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Fuldauerstichting, Het ROC van Twente, Noaber Bouw, Landwinkel ’t Duvelshöfke, Danya Weevers, De gemeente Hengelo, Nynke Horstman, Matthijs Nijboer en Maurice Beijk.

We zien jullie graag volgend jaar terug voor editie twee!

Team Stichting Groener Hengelo:

Angelien Hoppen

Gerrit Maring

Eric Oude Munnink

Peter Waldt

Rik Oude Munnink

Rinske Zevenbergen

Jurriaan Knol

Marc ten Barge