Inspiratie

Inspiratie

Stichting Groener Hengelo is ontstaan vanuit een gezamenlijke passie en een gedeelde inspiratie om bij te dragen aan een betere en fijnere leefomgeving. Regelmatig komen we interessante en/of inspirerende verhalen, artikelen, documentaires en films tegen die we graag met u willen delen. Heeft u een tip voor ons? Laat het ons weten!

Films

Before the flood (2016)

Unity (2015)

Human (2015)

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Boeken

Op 21 december 2018 verscheen het boek ‘Eco of ego? De toekomst schrijven wij!’. De Hengelose Mariska van Doorn formuleert daarin een antwoord op de vraag: Heeft mijn inzet voor duurzaamheid zin terwijl grote vervuilers nog steeds hun gang kunnen gaan? Een logische vraag, zeker na de klimaattop in Polen. Haar antwoord luidt: Jazeker! En consuminderen maakt ook nog gelukkiger! ‘Eco of ego?’ pleit voor verinnerlijken en biedt een denkkader dat uitnodigt tot duurzaam handelen.

Het boek is verkrijgbaar via BoekenGilde en Bol.com. Een vijfde van de opbrengst komt ten goede aan Stichting Urgenda. Deze organisatie strijdt op vreedzame wijze voor duurzaamheid, voor de belangen van de aarde en dus voor ons. Meer informatie: https://www.mariskavandoorn.nl/eco-of-ego/

Mariska van Doorn (1962) is als arbeids- en organisatiepsycholoog geïnspireerd door thema’s als persoonlijke groei, verbondenheid en duurzaamheid. Zij schrijft als gastauteur voor tijdschrift The Optimist en publiceerde ook de dichtbundels Lentemorgen en Bespiegelingen.

Ook uit Hengelo komt Vera Greutink. Zij is de auteur van het boek Tuin Smakelijk uit 2015 over permacultuur.

Permacultuur, een natuurlijke manier van tuinieren, waarin je met de natuur meewerkt, loopt als een rode draad door het boek heen. De bodem wordt met respect behandeld, spitten blijft achterwege en eetbare planten worden in kleurrijke polyculturen geteeld.

Hierdoor creëer je een gezonde en productieve tuin waarin je bodem en planten een natuurlijk evenwicht vinden, weerbaarder zijn en gezonder blijven. Deze werkbesparende technieken maken het tuinieren ook veel plezieriger en ook voor de drukke moderne mens haalbaar.

Andere inspirerende boeken:

Jan Rotmans – Omwenteling (2017)

De Dalai Lama en Desmond Tutu – Het boek van vreugde (2017)

Jan Rotmans – Verandering van Tijdperk (2016)

Meer dan 100 auteurs – Het Kantelingsalfabet (2016)