Nieuwe Hengelose stadstuin

Gepubliceerd op 16 april 2016

Het terrein is klaar om te worden ingezaaid: de nieuwe Stadstuin langs de Marskant, tussen de parkeerplaats en gebouw Markant. De afgelopen maand is de tuin aangelegd op een van de bekendste ‘prairies’ van Hengelo, de plek van het vroegere politiebureau en de brandweerkazerne.

Hier worden binnenkort bloemen gekweekt en groenten verbouwd. In feite bestaat de Stadstuin uit grote bakken met een houten rand. Voor die uitvoering is gekozen omdat de bodem niet geschikt is voor groene activiteiten. De grond wordt verrijkt met compost, afkomstig van etensresten van flatbewoners. De SWB gaat die resten twee keer per week ophalen. Naast de SWB zijn Twente Milieu, Welbions en de gemeente bij het project betrokken, kunstenaarsstichting Ateliers ’93 zorgt voor een creatieve aankleding van deze locatie.

Voedselbank Midden-Twente wil graag in beeld komen als afnemer van de groenten, zegt woordvoerder Han Eulderink: „Heel graag! Ze mogen me bellen!” Er zijn ook plannen om de biologisch geteelde groenten op de markt te verkopen. De Hengelose stadsimker Philip Winkelhorst heeft eveneens interesse: hij wil er graag twee bijenkasten neerzetten. „Ik heb een toezegging van de gemeente maar ik heb er nog niks van terug gehoord. Ik ga er vanuit dat het doorgaat.” Winkelhorst wil de kasten op een container plaatsen, die bij de Stadstuin wordt neergezet: zo kan er niemand bij.

De tuin is een tijdelijke project, in afwachting van nieuwbouwplannen op deze locatie. Voorlopig worden gedurende 2,5 jaar planten en groenten verbouwd. De provincie heeft daarvoor een subsidie van 250.000 euro beschikbaar gesteld. Ook het waterschap is van de partij en zal de langs de tuinen stromende Berflobeek onder handen nemen.

Wie heeft het groenste idee van Hengelo?!

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo de tweede editie van het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op donderdagavond 21 november 2019. Vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) zullen in Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs worden uitgereikt.

De prijsuitreiking bestaat uit drie onderdelen:

  • De uitreiking van een geldprijs van 500 euro en een wisselbokaal voor het groenste idee van Hengelo 2018
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame inwoner van Hengelo
  • De uitreiking van een wisselbokaal voor de meest duurzame ondernemer van Hengelo.
  • Winnaars ontvangen naast de bokaal een cadeaumand met duurzame producten.

Stuur je groene idee in!

Het prijswinnende groenste idee en de meest duurzame inwoner/ondernemer worden gekozen door een onafhankelijke (expert)jury op gebied van duurzaamheid. Inwoners van de gemeente Hengelo kunnen tussen 9 oktober en 11 november hun groenste idee insturen.
JA, IK DOE MEE!

Voor meer uitleg over het evenement en de inschrijving?
Meer informatie

Stichting Groener Hengelo en de Groene Loper Hengelo organiseren het Groenste idee om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.